Ciasto morelowe z orzechami nerkowca

Ciasto morelowe z orzechami nerkowca to jedna z propozycji, którą przygotowywałam na warsztatach z Pawłem Małeckim. Jest to rodzaj galette – tarty z ciasta kruchego do której upieczenia nie potrzebujemy formy. Jakiś czas temu na blogu mogliście zobaczyć mój własny przepis na galette ze śliwkami. Ten, który poznałam na warsztatach jest inny a wykorzystanie cukru żelującego do owoców jest wprost genialne! Dzięki niemu sok, który puściły owoce po całkowitym wystygnięciu przekształca się w coś na kształt galaretki. Super sprawa!

fot. Lidl Warsztaty cukiernicze z Pawłem Małeckim_19 06 2015 (72)

Nadzienie z moreli (które w sezonie uważam za najlepsze owoce ever!) oraz orzechów nerkowca jest genialne w swojej prostocie. Słodkie a zarazem lekko kwaśne i chrupiące dzięki orzechom. To połączenie można użyć np do przygotowania owoców zapieczonych pod kruszonką. Ja wymyśliłam nawet, że przygotuję coś na kształt szarlotki z orzechami tylko zamiast jabłek użyję właśnie moreli i orzechów nerkowca. Pomysłów jest milion!

Na Wielkanoc Paweł wydał książkę o której więcej pisałam tutaj. Zostałam więc zaproszona na kolejne już warsztaty promujące zarówno samą książkę, jak i cukiernię Lidla – cykl przepisów na desery na kuchnialidla.pl. Atmosfera jak zawsze była wspaniała a same warsztaty bardzo profesjonalne. Organizatorzy postawili przede wszystkim na wiedzę. Tak to jest gdy do ich prowadzenia zatrudnia się fachowców z najwyższej półki.

fot. Lidl Warsztaty cukiernicze z Pawłem Małeckim_19 06 2015 (3) fot. Lidl Warsztaty cukiernicze z Pawłem Małeckim_19 06 2015 (20) fot. Lidl Warsztaty cukiernicze z Pawłem Małeckim_19 06 2015 (24)

 

fot. Lidl Warsztaty cukiernicze z Pawłem Małeckim_19 06 2015 (65)

fot. Lidl Warsztaty cukiernicze z Pawłem Małeckim_19 06 2015 (13)

W menu mieliśmy oprócz wymienionego już morelowego galette – przepis na rewelacyjną tartę szpinakową (ciasto biszkoptowe ze zmiksowanym szpinakiem) z konfiturą z truskawek i truskawkami. Na tę drugą propozycję przepis również pojawi się na blogu jak tylko uda mi się kupić odpowiednią formę do tarty (taką z rowkami). Chwilowo takowej nie posiadam więc przepis zatrzymuję na później. Ale musicie mi uwierzyć, że warto poczekać!

Składniki:

  • 400g mąki pszennej
  • 60g cukru pudru
  • 2 szczypty soli
  • 200g zimnego masła (pokrojonego na kawałki)
  • 40g kwaśnej śmietany
  • 3 żółtka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (można zastąpić cukrem z wanilią – około 16g)
  • białko i cukier trzcinowy do brzegów ciasta – piekąc w domu ominęłam te składniki

Przesianą mąkę siekamy z masłem, cukrem, cukrem wanilinowym i solą. Dodajemy żółtka oraz śmietanę i szybko zagniatamy (można użyć robota – hak). Powinniśmy uzyskać jednolitą dość zwartą masę, którą natychmiast zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy na krążek o średnicy około 35 cm.

Wykładamy na blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Nakładamy nadzienie morelowe przygotowane według poniższego przepisu.

Składniki:

  • 1kg moreli – wypestkowanych i pokrojonych na ćwiartki
  • 250g cukru żelującego
  • 200g orzechów nerkowca (lekko posiekanych)
  • 10g cynamonu

Morele mieszamy z cukrem, orzechami i cynamonem. Nakładamy na ciasto.

Boki ciasta zawijamy nad nadzienie. Ważne aby pozbyć się jak największej ilości pęknięć czy dziur (nadzienie podczas pieczenia nie wypłynie). Boki smarujemy białkiem i posypujemy cukrem trzcinowym (ten etap można pominąć jeżeli komuś nie pasuje cukier na brzegach).

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni przez 40-45 minut. Do zrumienienia się boków. Ciasto zostawiamy do wystygnięcia.

galette-morele-5306

Dodaj komentarz