Ciasto drożdżowe z żurawiną i jabłkami

Od kiedy kupiłam maszynę do pieczenia chleba coraz częściej goszczą u mnie ciasta drożdżowe.Ich smak kojarzy mi się przede wszystkim z dzieciństwem. U mojej babci zawsze królowały tego typu wypieki. Potrafiła zrobić ciasto drożdżowe w każdym smaku.
Postanowiłam trochę poeksperymentować i wyczarować jakieś nietypowe ciasto drożdżowe. Ale czy ono takie do końca jest nietypowe? Osądźcie sami…

Składniki:

  • 300ml mleka
  • 400g mąki pszennej tortowej (można dosypać więcej gdy ciasto przy wyrabianiu klei się do rąk)
  • 100g cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 jajko
  • 20g świeżych drożdży
  • garść suszonych żurawin
  • 1 jabłko obrane i pokrojone na 8

Ja do formy do pieczenia chleba włożyłam wszystkie składniki (poza jabłkami), włączyłam funkcję mieszania a potem zostawiłam do wyrośnięcia na godzinę. Następnie przełożyłam do formy wyłożonej papierem. Na wierzchu ułożyłam jabłka i odstawiłam na kolejne 15 minut do podrośnięcia. Piekłam około 40 minut w 180 stopniach.
Jeżeli ktoś nie ma maszyny do pieczenia chleba można oczywiście ciasto wyrobić ręcznie. Najpierw rozpuścić drożdże w mleku z cukrem. Odstawiamy na 15 minut. Dodajemy pozostałe składniki (poza jabłkami) i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Przekładamy do formy i na wierzchu układamy jabłka. Odstawiamy na 10-15 minut do wyrośnięcia i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.

Przypominam również o konkursie na fb!

11 Comments

Dodaj komentarz