Meksykańskie ciasto czekoladowe

Czekolada to ostatnio właśnie to coś co mnie uzależnia. Również bardzo chętnie wracam do wypróbowanego już dawno przepisu Pawła Małeckiego – wybitnego cukiernika na meksykańskie ciasto czekoladowe. Idealnie mocno czekoladowe z orzechami włoskami, tartą gorzką czekoladą, mango i czerwoną sproszkowaną papryką. Cudne!

Oczywiście prawdziwe ciasto czekoladowe nie obejdzie się bez czekoladowej polewy. Przepis, który znajdziecie poniżej jest na tyle uniwersalny, że możecie go wykorzystać również do innych ciast.

Składniki:

  • 180 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 125 g masła
  • 50 g kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g startej (lub posiekanej) czekolady deserowej
  • 3 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 250 g pokrojonego w kostkę mango
  • 50 ml wody
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

W garnku podgrzewamy wodę, dodajemy cukier, kakao oraz masło i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia cukru, nie zagotowując jednak mieszanki.

Masę przelewamy do dość dużej miski i odstawiamy, by przestygła. Do ostudzonej masy dodajemy żółtka, natomiast białka ubijamy na sztywną pianę. Do masy kakaowej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz papryką. Mieszamy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodajemy posiekane lub pokruszone orzechy włoskie i startą czekoladę deserową oraz pokrojone w kostkę mango. Wszystko razem mieszamy. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek. Tak przygotowaną masę wlewamy do podłużnej formy posmarowanej masłem i obsypanej pokruszonymi biszkoptami lub wyłożonej papierem do pieczenia (wymiary formy 21 x 11 cm). Pieczemy 45-50 minut w piekarniku (z termoobiegiem) rozgrzanym do temperatury 160°C (bez termoobiegu piekarnik nagrzewamy do 170°C i pieczemy ciasto 50-55 minut).
Polewa:
  • 100 g kuwertury czekoladowej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g śmietanki 30%
  • 1 łyżka miękkiego masła

Śmietankę zagotowujemy. Do miski z połamaną na mniejsze kawałki kuwerturą oraz czekoladą mleczną wlewamy śmietankę. Mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Następnie dodajemy miękkie masło. Całość starannie mieszamy. Polewą oblewamy schłodzone ciasto.

Przed polaniem polewą boki ciasta wyrównujemy za pomocą noża.
Dekorujemy kawałkami mango
przepis pochodzi z kuchnialidla.pl

11 Comments

  1. Też sparawdzam w poniedziałek co nowego w ,kuchni lidla, a ciasto wygląda bosko, jak tu się nie uzależnić od takich pyszności 🙂

  2. Czy polewa zastyga, czy jest taka kremowa? Od dawna szukałam przepisu na czekoladę, która na zdjęciu wygląda jak mokra.

Dodaj komentarz