Ciastka czekoladowe z żurawiną i orzechami włoskimi

DSC_0298

Przyszła pora na jakiś przepis z kuchni Lidla. Tym razem z okazji upału postanowiłam zrobić dwa desery. Dzisiaj będą to ciasteczka. Są bardzo podobne do tych ciastek czekoladowych, które robiłam wcześniej.

Idealnie nadają się do zapakowania w pudełeczko śniadaniowe i do podgryzania w parku, w zoo czy na placu zabaw. Fajne są 🙂

Składniki:

  • 170 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 140 g masła (miękkiego)
  • 30 g kakao
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 180 g cukru trzcinowego
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g czekolady białej (posiekanej)
  • 50 g czekolady mlecznej (posiekanej)
  • 100 g suszonej żurawiny
  • szczypta soli

Masło ucieramy z cukrem trzcinowym i wanilinowym, następnie dodajemy przesianą mąkę z sodą i kakao oraz jajko. Dokładnie mieszamy (masa będzie dość sztywna, więc należy użyć drewnianej łopatki).

Gdy masa będzie wymieszana, dodajemy posiekane orzechy, czekoladę białą i mleczną, suszoną żurawinę oraz szczyptę soli. Ponownie dokładnie mieszamy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i za pomocą małej gałkownicy do lodów lub łyżki układamy ciastka na blaszce (zachowujemy duże odstępy między ciastkami). Ciastka delikatnie spłaszczamy.

Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 180°C (bez termoobiegu 190°C) przez 15-18 minut (jeśli będziemy je piec przez 15 minut, będą miały chrupiące brzegi, a wilgotny środek, natomiast jeśli 18 minut, całe będą chrupiące).

przepis pochodzi z kuchnialidla.pl

3 Comments

  1. Aż chce się schrupać jednego, albo dwa, ja dziś robiłam lody wg,kuchni lidla, na takie ciasteczka też mam ochotę:)

Dodaj komentarz