Ciasteczka z nutellą i orzechami laskowymi

Lubię przygotowywać ciasteczka. Szczególnie takie których nie trzeba wycinać z rozwałkowanego ciasta. Jakiś czas temu znalazłam recepturę na takie ciasteczka i od jakiegoś czasu modyfikuję ją o różne smaki. Do tej pory na blogu pojawiły się ciasteczka waniliowe, ciasteczka czekoladowe oraz z innej receptury – ciasteczka z masłem orzechowym. Polecam je wszystkie.

IMG_3015-checker

Dzisiaj postawiłam na klasyczne i uwielbiane przez wszystkich smaki – nutellę i orzechy laskowe. Warto wypróbować ten przepis!

Składniki:

  • 150g masła
  • 100g brązowego cukru
  • 100g miałkiego białego cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 16g cukru wanilinowego (małe opakowanie)
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 300g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki nutelli
  • garść podprażonych i posiekanych orzechów laskowych

Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni.

Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Ważne aby masła nie zagotować.

Do misy miksera wsypujemy cukier biały, brązowy oraz wanilinowy. Dodajemy chłodne masło i miksujemy na niewielkich obrotach. Cukier powinien zacząć się rozpuszczać. Dodajemy jajko i żółtko. Miksujemy. Dodajemy mąkę przesianą z sodą oczyszczoną. Na sam koniec dodajemy nutellę oraz orzechy. Delikatnie mieszamy.

Ciasto wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przy użyciu np łyżki do lodów (lub dużej łyżki stołowej – formując kulki). Pieczemy 15 minut. Po upieczeniu jeszcze ciepłe ciasteczka przekładamy na metalową kratkę i studzimy.

Uwaga! Gorące ciastka są bardzo miękkie więc do przekładania ich na kratkę dobrze jest użyć płaskiej szpatułki. Po wystygnięciu robią się twarde i chrupkie.

2 Comments

Dodaj komentarz