Ciasteczka owsiane z żurawiną

Przepis na owsiane ciasteczka z żurawiną chodził za mną od dawna. Znalazłam go w jakim starym zeszycie z przepisami i nawet nie pamiętam kiedy go tam zapisałam. Nie jestem fanką płatków owsianych ale od czasu do czasu lubię sobie dogodzić owsianką czy właśnie takimi ciastkami. Ich przygotowanie nie jest trudne i nie zajmuje wiele czasu.

Zaraz po wyjęciu z piekarnika, gdy są jeszcze ciepłe są zupełnie miękkie. Po ostygnięciu twardnieją. Można je przechowywać około tygodnia w metalowej puszce. Są idealną przekąską w pracy lub na spacerach.

ciasteczka-owsiane-5294

Składniki:

  • 200g płatków owsianych (ja użyłam błyskawicznych)
  • 150g miękkiego prawdziwego masła
  • 120g cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 2 łyżki pszennej mąki tortowej

Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajko i ucieramy aż masa będzie gładka. Dodajemy mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką aż wszystkie składniki się połączą (ale nie za długo). Dodajemy żurawinę. Można ją wcześniej namoczyć w mleku aby nieco zmiękła.

Tak przygotowane ciasto formujemy w walec, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy i tniemy na plastry (około 1 cm grubości). Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 15 minut w 180 stopniach (powinny być rumiano-złote).

2 Comments

Dodaj komentarz