Ciasteczka maślane z maszyny do mielenia mięsa

Będąc jeszcze na wakacjach w jednym ze sklepów „za złotówkę” kupiłam przystawkę do maszynki do mięsa. Gadżet ten przemienia owe urządzenie w maszynkę do ciastek. Wtedy nie wiedziałam jeszcze czy kiedykolwiek dane będzie mi tego użyć. Skuszona jednak atrakcyjną ceną (3zł) i ukrywając to przed mężem („Kolejna rzecz do kuchni?!”) wrzuciłam ją na dno jednej z kuchennych szuflad. 2013-09-14 11.09.20Pozostając w tym tygodniu nieco w temacie dziecięcym podpowiem każdej mamie. Nie ma lepszej metody na chore dziecko niż słodycze i ciekawe zajęcie. Mój własny, prywatny egzemplarz dziecka legł w czwartek więc nie pozostało mi nic innego jak odkopać kupiony w wakacje gadżet i zabrać się za pieczenie.

_DSC0126

Składniki:

  • 0,5kg mąki pszennej tortowej
  • 200g masła (kostka) miękkiego
  • 2 zółtka
  • 1 jajko
  • 100g cukru (ja użyłam pół na pół białego i brązowego)
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Masło utarłam z cukrem. Dodałam żółtka i jajko. Miksowałam na wolnych obrotach aż składniki połączyły się.

Mąkę przesiewamy razem z solą i proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodajemy do masy maślanej i delikatnie miksujemy.

Gdy składniki utworzą zwarte ciasto łatwo odklejające się od rąk przekładamy całość do torebki lub szczelnego pojemnika i wkładamy do lodówki. Schładzamy minimum 30 minut.

Na maszynkę do mięsa nakładamy nakładkę do ciastek. Na dużą blachę kładziemy papier do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.

Ciasto po kawałku przemielamy przez maszynkę formując wybrany kształt ciastek. Z podanych proporcji powinny wyjść 3 blachy. Pieczemy przez około 20 minut w 200 stopniach. Studzimy na kratce.

5 Comments

Dodaj komentarz