Chleb pszenno-żytni na zakwasie

 Dawno nie pokazywałam chlebka własnej roboty. Nadrabiam więc zaległości. Tym razem zamiast piec w maszynie do chleba upiekłam na dużej blasze wyłożonej papierem w piekarniku. Nożem zrobiłam dwa nacięcia na górze aby chleb ładnie „popękał”.

Składniki na zaczyn:

Najlepiej wieczorem mieszamy wszystkie składniki na zaczyn, przykrywamy i zostawiamy w pokojowej temperaturze na 12-16 godzin.

Składniki na ciasto właściwe:

  • 230 g mąki żytniej typ 720
  • 300 g mąki pszennej typ 850
  • 400 g wody
  • 1 płaska łyżka soli morskiej (jeśli zwykłej to mniej)
  • 10g drożdży świeżych
  • zaczyn

Następnego dnia dodajemy pozostałe składniki i mieszamy (ja mieszałam w automacie do chleba ale można też mikserem z hakami lub ręcznie). Zostawiamy przykryte na 30-60 minut. Po tym czasie przekładamy do formy (ja położyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formując chleb w kulkę), przykrywamy i znów zostawiamy na 1 godzinę lub dłużej. Wierzch przecięłam nożem w dwóch miejscach i posmarowałam jajkiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni i pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć do 200 stopni i dopiekamy jeszcze przez 30-40 minut.

5 Comments

  1. zrobiłam kiedys chleb na zakwasie i nie wiem czy zrobię ponownie, bo miałam nieprzyjemne zdarzenia po nim. Może to wina, tego, że nie dopieszczałam zakwasu?

    pozdrawiam

    ps
    ładne pęknięcia 🙂
    widać, że dobry chleb i że chrupiący

Dodaj komentarz