Chleb bezglutenowy z ziaren. Bez mąki.

Pieczenie domowego pieczywa coraz bardziej wchodzi mi w krew. Nie jestem specjalnym miłośnikiem żywności bezglutenowej i na szczęście nie muszę jej wprowadzać na stałe do naszej diety. Uwielbiam jednak różnorodność w kuchni i chętnie dodaję do naszego menu nowe pozycje. Kilka razy przygotowywałam ten chleb i za każdym razem łapię się na tym, że zapach jaki powstaje podczas pieczenia uzależnia. Uwielbiam go!

Jest bardzo prosty w przygotowaniu i nie wymaga od nas jakiś szczególnych umiejętności. Jeżeli jednak nie masz ochoty gromadzić w domu tony różnych nasion możesz skorzystać z gotowych mieszanek, które coraz częściej dostępne są w marketach. Zachęcam do wypróbowania właśnie takiego chleba. Szczególnie jeśli w domu rośnie Wam sportowiec.

Jeżeli nie chcesz wykorzystywać aż takiej ilości ziaren możesz zmniejszyć ich ilość. Pamiętaj aby na każde 100g ziaren użyć jednego jajka.

chleb-bezglutenowy-6245

Składniki:

  • 125g pestek słonecznika – łuskane
  • 125g pestek z dyni – łuskanych
  • 100g siemienia lnianego
  • 50g orzechów laskowych – z łupinką
  • 50g migdałów – ze skórką
  • 20g sezamu
  • 4 duże jajka (lub 5 małych)
  • 50ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka soli

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Przekładamy całość do keksówki (wysmarowanej masłem i wysypanej bułką lub wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy w temperaturze 170 stopni około 60 minut. Studzimy na kratce.

7 Comments

Dodaj komentarz