Chińska surówka z białej kapusty

Nie będę się rozwodzić dzisiaj jakoś specjalnie we wstępnie. Podaję Wam przepis na surówkę rodem z barów chińskich. Wbrew nazwie idealnie nadaje się również jako dodatek do naszych polskich schabowych czy panierowanych w bułce tartej filetów z kurczaka. Fajnie sprawdza się również do dań z ryby (szczególnie panierowanych filetów czy paluszków).

Bardzo lubię ten przepis bo jego przygotowanie zajmuje nie więcej niż 15 minut a efekt zupełnie jak z chińskich knajpek.

Składniki:

  • pół główki białej kapusty
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki octu winnego
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • łyżeczka soli

Kapustę szatkujemy dość drobno (cienkie paski). Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej (można ją ręcznie pokroić w zapałki ale na tarce pójdzie zdecydowanie szybciej. Oba warzywa przekładamy do dużej miski.

Pozostałe składniki przekładamy do niewielkiego garnka i zagotowujemy na średnim ogniu. Dobrze mieszamy aby cukier całkowicie się rozpuścił. Jeszcze gorącą zalewę dodajemy do kapusty i mieszamy. Odstawiamy na minimum godzinę (najlepiej na całą noc).

Dodaj komentarz