Chili con carne

DSC_0036Kolejny przepis z Blue Cactusa. Prawdziwe i sławne chili con carne.

Danie pochodzi z kuchni Tex-Mex i jest mocno rozgrzewające. Dodatek ostrych przypraw, mięsa wołowego to to co każdemu powinno podejść. Ja to danie zdecydowanie polecam!

Składniki:

  • rostbef wołowy oczyszczony 800g
  • cebula 250gfasola czerwona z puszki 200g
  • kmin rzymski 1 łyżka
  • papryka słodka mielona 1 łyżka
  • papryka ostra mielona 1 łyżeczka
  • chili kruszone 1/4 łyżeczki
  • pieprz kruszony/młotkowany 1/2 łyżeczki
  • pomidory pellati puszka
  • koncentrat pomidorowy 2 łyżki
  • oliwa z oliwek/olej 4łyżki
  • sól 1/2 łyżeczki

Rostbef i cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Cebulę przesmażamy na oleju, dodajemy rostbef i wszystkie przyprawy. Smażymy przez chwilę. Dodajemy posiekane pomidory, koncentrat i fasolę. Dusimy do miękkości mięsa. Podajemy z salsa fresca, serem, jalapeno i świeżą kolendrą.

2 Comments

Dodaj komentarz