Cannelloni ze szpinakiem i kurczakiem w sosie pomidorowym

Cannelloni ze szpinakiem to jeden z nowych pomysłów, które zawędrowały do mojej kuchni za sprawą Jamie’go Oliver’a i jego książki „Gotuj sprytnie jak Jamie”. Być może nie uwierzycie ale jest to alternatywa dla naszych krokietów bądź pierogów z mięsem. Nie wiem jak wy ale ja zwykle do tych dań używam resztek z obiadu. Idealnie nadaje się do tego mięso z rosołu lub mięso z pieczonego kurczaka np z niedzielnego obiadu. Kilka dodatkowych składników i mamy pyszny obiad dla 2 osób nawet na dwa dni. W ten prosty sposób potrawa niewiele kosztuje a smakuje naprawdę wspaniale. Zachwycisz się! Obiecuję!

Składniki:

  • 1 cebula
  • olej rzepakowy
  • około 300g świeżego szpinaku
  • 200 ml mleka 3,2%
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki musztardy delikatesowej
  • około 200g resztek pieczonego kurczaka (możecie wykorzystać resztki z przepisu na kurczaka wg Jamie Oliver’a)
  • 1/2 pęczka świeżej bazylii
  • około 100g drobno startego żółtego sera np. gouda
  • 16 rurek cannelloni
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta płatków chili
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • sól i pieprz do smaku

Na rozgrzanym oleju w dużym garnku podsmażamy posiekaną drobno cebulę. Często mieszamy a w razie potrzeby podlewamy niewielką ilością wody. Gdy cebula jest gotowa dodajemy umyty i osuszony szpinak. Wszystko razem podsmażamy aż szpinak całkowicie straci swój kształt. Powoli dolewamy mleko, zagotowując i cały czas mieszając. Większość płynu powinna odparować. Doprawiamy solą i pieprzem czarnym oraz musztardą delikatesową. Bazylię siekamy drobno razem z łodyżkami i dodajemy do farszu w garnku. Kurczaka kroimy drobno i również dokładamy do garnka. Zdejmujemy z ognia i dokładnie mieszamy dodając mąkę. Dodajemy połowę tartego sera.

Rurki cannelloni wypełniamy farszem (idealnie nadaje się do tego jednorazowy foliowy rękaw cukierniczy z naciętym dużym otworem ale można wykorzystać również zwykłą łyżeczkę). Układamy jedna obok drugiej na blasze lub w naczyniu żaroodpornym o wymiarach około 25×30 cm.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.

Garnek w którym przygotowywaliśmy farsz przecieramy ręcznikiem papierowym i dodajemy około 2 łyżek oleju. Rozgrzewamy i smażymy na nim posiekany drobniutko czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem oraz chili. Dolewamy dwie puszki pomidorów oraz połowę puszki wody. Całość zagotowujemy, mieszamy i gotujemy przez kilka minut aż sos nieco zgęstnieje. Przelewamy całość na cannelloni. Rozprowadzamy równo po powierzchni. Na wierzch układamy resztę startego sera.

Zapiekamy w piekarniku przez 30 minut.

Dodaj komentarz