Cannelloni z mięsem w sosie porowym

DSC_0113Druga lidlowa propozycja w tym tygodniu. Nie lubię pora jednak samo danie smakowało mi bardzo. Do tego całkiem fotograficznie-wdzięczne jest to danie.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego, wieprzowo-wołowego
  • 500 g makaronu lasagne
  • 300 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 5 ząbków czosnku
  • 100 g pora
  • 50 g masła
  • 300 ml mleka 3,2%
  • 5 g gałki muszkatołowej
  • 5 g świeżej ostrej papryczki
  • 400 g soczewicy ugotowanej po oddzieleniu od odcieku z puszki
  • 1 czerwona papryka ok. 400 g
  • 5 g suszonego majeranku
  • 200 ml białego, wytrawnego wina
  • sól
  • mielony biały pieprz
  • 50 g mąki
  • 1 jajo
  • 250 g sera Grana Padano
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 1 cebula
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • kilka listków bazylii do dekoracji

Makaron : Do garnka z wrzącą, osoloną wodą wkładamy płaty lasagne i gotujemy je al dente (gotujemy partiami, na początku gotowania delikatnie mieszamy, płaty nie mogą się sklejać). Ugotowane płaty makaronu odcedzamy i przekładamy do naczynia z zimną wodą. Makaron odsączamy na ściereczce, przekładamy na talerz. Płaty układamy na talerzu i przekładamy pergaminem (żaden z kawałków nie może leżeć na innym kawałku). Na samą górę również nakładamy pergamin.

Farsz : Z czerwonej papryki wyciągamy gniazda nasienne, paprykę kroimy bardzo drobno. Na oleju rzepakowym na patelni smażymy paprykę, solimy, pieprzymy, mieszamy, dodajemy niewielką ilość majeranku. Przesmażoną paprykę przekładamy do miseczki. 4 ząbki czosnku drobno siekamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę.

Na tę samą patelnię nalewamy olej rzepakowy, smażymy cebulę i czosnek, czekamy, aż się zeszklą. Dodajemy 500 g mięsa mielonego, mięso lekko podduszamy, dodajemy dość dużą szczyptę majeranku i ½ świeżej ostrej papryczki posiekanej na mniejsze części. Do całości dodajemy mielony biały pieprz i sól. Mieszamy. Do miseczki na drobnych oczkach ścieramy ser Grana Padano. Mięso z patelni przekładamy do miseczki – studzimy. Przestudzone mięso przekładamy razem z jajkiem i soczewicą do pojemnika miksera i miksujemy na gładką, jednolitą masę. Dodajemy ser (pozostawiamy niewielką ilość do posypania dania) i miksujemy. Masę przekładamy do naczynia. Dodajemy przesmażoną paprykę i mieszamy. Na jednym końcu każdego płata kładziemy zmiksowane mięso i zawijamy w ruloniki. Gotowe cannelloni przekładamy na talerz.

Sos porowy: Por kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Do garnka nalewamy olej rzepakowy i szklimy por. Dolewamy białe wino, posiekany czosnek, a gdy wino odparuje, dodajemy masło, następnie mąkę. Energicznie mieszamy. Dodajemy mleko i śmietankę. Mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mieszamy. Sos musi trochę odparować (musi być dość gęsty).

Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy część przygotowanego sosu, wkładamy cannelloni, następnie na nie wylewamy warstwę sosu. Następnie całość posypujemy startym serem Grana Padano

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na mniej więcej 10 minut.

Przystrajamy pomidorkami koktajlowymi i listkami bazylii.

Przepis pochodzi z kuchnialidla.pl

One Comment

Dodaj komentarz