Bułeczki maślane

 Nie ma to jak świeże bułeczki na śniadanie. Do tego jeszcze ta maślaną nutą…
 Przepis pochodzi od Izy.

Składniki:

  •  1 szklanki mleka letniego
  •  1/2 kostki roztopionego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 5 szklanek mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży lub 20g świeżych
  • masło do posmarowania lub jajko

Drożdże rozpuszczamy w mleku i cukrze. Odstawiamy na 15 minut. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto (ja wyrabiałam ciasto w maszynie – program makaron). Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Formujemy bułeczki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na kolejne 10 minut. Smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 180’C przez około 20 minut.

3 Comments

  1. Witam> Z wielka uwagą przeczytałam wszystko co dotyczy automatu do chleba bo takowy właśnie stanął u mnie w kuchni. Szukam wlaśnie odpowiednich przepisów ale nie wiem, w tym przepisie podajesz 5 szkl. maki czy to nie za dużo jak na automat- w instrukcji napisano,że można do 700g?

Dodaj komentarz