Blue Cactus uczy gotować, czyli co nieco o kuchni Tex-Mex

DSC_0038 Kilka dni temu dostałam zaproszenie do restauracji Blue Cactus na warszawskim Mokotowie. Co tam właściwie robiłam? Co z tego wyszło? I co to w ogóle jest kuchnia Tex-Mex?

DSC_0001 DSC_0003 DSC_0005 DSC_0008 (2)W poniedziałek wczesnym wieczorem udałam się do Blue Cactusa. W zaproszeniu napisane było, że podczas spotkania będzie okazja nauczenia się kilku sztandarowych dań kuchni meksykańskiej, właściwie amerykańsko-meksykańskiej zwanej potocznie Tex-Mex. Kuchnie świata robią ostatnio furrorę a wiele osób decyduje się właśnie na tego typu dania coraz częściej podczas przygotowywania menu we własnych domach. Ten rodzaj kuchni charakteryzuje się przede wszystkim tym, że mięsa przygotowywane są na grillu a następnie stanowią jeden z elementów dań głównych. W Blue Cactus oprócz standardowo podawanej wołowiny, podaje się również elementy kurczaka. Wszystkie dania są ostre i dobrze przyprawione. Podawane z warzywami, ziołami i innymi naturalnymi dodatkami.

W Blue Cactus można spróbować między innymi własnego pieczywa, dołączanego do wielu dań, robionych domowym sposobem frytek i nachos, dań robionych dokładnie według oryginalnych receptur. Przykładowo ich mostek wołowy BBQ wędzi się dokładnie 5 godzin! Dzięki temu smakuje naprawdę obłędnie. Wybór potraw kuchni South-Western (czy też popularniej tex-mex) jest jak najbardziej klasyczny, nie brakuje w nim jednak polskich akcentów. Starają się urozmaicić menu, łącząc tradycyjne, amerykańskie i meksykańskie smaki z polskimi (i nie tylko!) metodami i składnikami.

DSC_0030 (2) DSC_0036DSC_0037 (2) DSC_0040 DSC_0029Lekcja gotowania przeprowadzona była przez sympatycznego, młodego szefa kuchni Blue Cactus. Sam właściciel mówił, że warto stawiać na młodych kucharzy i dawać im szanse na wykazanie się. Jestem dokładnie tego samego zdania. Wszystkie dania były rewelacyjne a sama wiedza kucharza ogromna. Zaplecze całej tej restauracji stanowi ponad 80 osób z czego aż 30 osób pracuje na kuchni. Niesamowity wynik świadczący o wysokim poziomie samej restauracji. Ciekawą rzeczą jest, że sama restauracja działa w Warszawie przez 17 lat i jest w czołówce najstarszych knajp tego typu w Warszawie. Wielki ukłon w stronę całego zespołu bo w dzisiejszych czasach to niespotykane.

DSC_0027 DSC_0023 (2)

IMG_4051Dane było mi przygotować oraz spróbować takich pyszności jak:

  • Tradycyjne guacamole
  • Salsa Fresca, Salsa Serowa, Salsa Kukurydziana oraz domowej roboty Nachos
  • Pierożki z ciasta filo wypełnione grillowanym kurczakiem i kremowym serkiem z dodatkiem czarnych oliwek, kaparów i świeżej kolendry
  • Cactus Quesadillas – Tortille z mąki pszennej wypełnione serem cheddar, podawane z salsą fresca
  • Chili con Carne
  • Fajitas
  • Jabłkowa Chimichanga – Deserowa odmiana burrito wypełniona jabłkami i rodzynkami, podawana z lodami waniliowymi
  • Do tego wszystkie można było spróbować również drinków serwowanych w lokalu przy barze.

Wszystkie dania były nieziemsko smaczne. Przepisy na nie sukcesywnie postaram się pokazywać na blogu.

Co byście chcieli zjeść?

Adres: Blue Cactus & Iguana Lounge ul. Zajączkowska 11 00-785 Warszawa

10 Comments

  1. W BC w weekendy organizowane są rodzinne brunche – jest wtedy masa dzieciaków, przygotowane są dla nich przedstawienia czy zajęcia z animatorem. Na cieplejsze dni jest plac zabaw 🙂 Jest menu dziecięce – kilka pozycji – można też poprosić o pół porcji łagodniejszych dań. Wszystko jest na stronie, dokładne informacje – telefonicznie.

Dodaj komentarz