Biscotti na śniadanie

W ramach akcji Wypiekanie na śniadanie przygotowałam w tym tygodniu Biscotti. Słodkie, cytrynowe sucharki z migdałami. Przygotowanie całości to ledwie kilka minut a sekretem udanego ciasta jest ubicie na puszysto jajka z cukrem.

biscotti-4268

Składniki:

  • 1 jajko
  • 70g cukru
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150g mąki
  • szczypta soli
  • 100g migdałów w całości ze skórką

Jajko miksujemy na wysokich obrotach razem z cukrem. Powinno zrobić się puszyste i białe. Ciągle miksując dodajemy skórkę cytrynową i sól. Następnie po łyżeczce przesianą mąkę oraz z proszkiem do pieczenia. Zwilżonymi rękami na blasze wyłożonej papierem do pieczenia kształtujemy coś na kształt batona o wymiarach około 25x6x2 cm. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut. Przekładamy ciasto na kratkę i studzimy przez 20 minut. Kroimy na kawałki o grubości 2-3 cm i każdy z nich pieczemy jeszcze po 8 minut z każdej strony.

19 Comments

  1. Pingback: Biscotti {Cantuccini} – przepis na włoskie ciasteczka | Małe Kulinaria

  2. Pingback: Biscotti di Prato (cantucci) | Agata gotuje

  3. Pingback: Biscotti di Prato | Przepisy na ?

  4. Pingback: Włoski klasyk: biscotti razowe z cyklu „Wypiekanie na śniadanie” | Baby do garów!

Dodaj komentarz