Beef Strogonoff aromatyzowany wódką

DSC_0174Kolejny przykład dania, które możemy przygotować wykorzystując technikę flambirowania. Jedno z najsmaczniejszych i najlepszych wersji strogonoffa jakie jadłam w życiu.


DSC_0188Obowiązkowo podawany ze świeżą bagietką. Bardzo rozgrzewający, aromatyczny i bardzo smaczny!

Składniki (dla 4-6 osób):

  • polędwica wołowa 500g
  • cebula 100g
  • pieczarki 150g
  • masło 20-30g
  • wywar drobiowo-wołowy 500ml
  • śmietana 100ml
  • koncentrat pomidorowy 100g
  • musztarda sarepska 20g
  • wódka czysta 50ml lub krupnik
  • mąka do oprószenia mięsa
  • olej do smażenia

Cebulę koimy w piórka, czosnek w plastry, pieczarki na 8, polędwicę na grube paski i oprószamy ją w mące. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy pokrojoną cebulę. Dokładamy obtoczone w mące mięso. Gdy wszystkie płyny odparują dolewamy wódkę i podpalamy. Dodajemy pieczarki. Po wygaśnięciu płomieni dodajemy musztardę, koncentrat i zalewamy wszystko wywarem. Gotujemy przez chwilę. Dodajemy śmietanę i surowe masło. Doprawiamy do smaku.

6 Comments

  1. A jak technicznie robi się to podpalanie, zapałką? I ogień sam gaśnie? Widziałam kiedyś tylko raz taką płonącą patelnię i robi wrażenie 🙂 Ale czy w małej kuchni to bezpieczne? Może to nie najmądrzejsze pytania, ale z kuchnią dopiero zaczynam się zaprzyjaźniać 🙂

    • Zapałką. Najlepiej taką z długim trzonkiem. Zalewa się i od razu podpala. Trzeba uważać na grzywkę, brwi i ręce. Podpalam w domu i nic złego się nie stało. Ale wiadomo z ogniem trzeba ostrożnie.

  2. robiłam ostatnio Strogonova:) przyznaję, że to idealne danie na jesienne chłody. zaciekawił mnie dodatek wódki, i to podpalenie. musiało być spektakularnie 🙂 zapamiętam ten sposób.

Dodaj komentarz