Bajgle – najlepszy przepis

Moja mama jest najlepszym domowym piekarzem jakiego znam. Odkąd pamiętam piekła w domu najróżniejsze chleby na zakwasie z dodatkami, jakich próżno było szukać nawet w najbardziej „eko” piekarniach. Zaczynała od pieczenia zwykłego chleba drożdżowego oraz bułek, które przypominały kajzerki. Nigdy jednak nie piekła bajgli. Gdy więc nastała moda na domowe pieczywo każdego rodzaju to własnie ja zabrałam się za opracowanie idealnego przepisu właśnie na bajgle.

Przetestowałam ich co najmniej kilka i dopiero teraz po podrasowaniu powstał taki, który jest godzien publikacji na blogu. Idealne bajgle są mięciutkie w środku i chrupiące z zewnątrz. Idealnie smakują ze świeżymi warzywami, domową wędliną lub dobrymi polskimi serami.

bajgle-7934

Składniki na bajgle (10-12 sztuk):

  • 750g mąki pszennej
  • 40g świeżych drożdży
  • 400ml ciepłej przegotowanej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • sezam, mak lub gruboziarnistą sól do posypania

Drożdże wkruszamy do kubeczka, dodajemy trochę ciepłej wody, cukier oraz łyżkę mąki. Dobrze mieszamy i odstawiam do wyrośnięcia na 15 minut (lub do podwojenia objętości).

Przesianą mąkę, oliwę z oliwek, sól oraz rozczyn przekładamy do misy miksera*. Przy pomocy haka mieszamy składniki i dodajemy powoli pozostałą wodę. Ciasto powinno być dość zwarte i przestać się kleić do misy i mieszadła. Może się okazać, że nie zużyjemy całej wody. Jej ilość zależy od tego jak „sucha” jest nasza mąka oraz jakiego rodzaju użyliśmy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20-30 minut.

*można wszystkie składniki włożyć do maszyny do pieczenia chleba i przy jej pomocy zagnieść ciasto korzystając z programy „makaron”

Przekładamy ciasto na stolnicę i bez podsypywania mąką dzielimy je na 10-12 równych części. Każdy kawałek zagniatamy delikatnie i formujemy w 15 cm walec. Jeden koniec spłaszczamy i łączymy z drugim tworząc koła. Gotowe bajgle układamy na kawałku papieru do pieczenia, przygrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

IMG_20160507_161912

Składniki roztworu do gotowania:

  • 1 litr wody
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki soli

Składniki roztworu zagotowujemy w garnku. Zmniejszamy temperaturę tak aby roztwór nie gotował się a „pyrkał”. Każdego przygotowanego wcześniej surowego bajgla gotujemy przez 1 minutę z jednej i przez 30 sekund z drugiej strony. Sparzone ciasto układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy makiem, sezamem lub gruboziarnistą solą i pieczemy przez 20 minut w 200 stopniach (bez termoobiegu).

Po upieczeniu studzimy na kratce.

bajgle-7939

Dodaj komentarz